SHARQ MUTAFAKKIRLARINING TILSHUNOSLIKKA QARAS (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu tezis Zahiriddin Muhammad Boburning “Boburnoma” asari asosida uning tilshunoslikka doir qarashlarini yoritadi. Unda Boburning turkiy, forsiy va hind-evropa tillarini qiyosiy o‘rganish jarayonida yaratgan g‘oyalari, til birliklari tahlili, so‘z etimologiyasi, tovushlarni kuzatishdagi ilmiy yondashuvlari yoritilgan. Shuningdek, Boburning sodda va ravon yozuv uslubini targ‘ib qilishi, tilning xalqchilligi haqidagi qarashlari, turkiy tilda ilmiy fikr bildirishga qo‘shgan hissasi ko‘rsatib beriladi. Mazkur qarashlar Sharq tilshunoslik maktabining shakllanishi va rivojiga salmoqli ta’sir ko‘rsatgan.