BOLALIK TRAVMALARINING O‘SMIRLIK DAVRIGA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bolalikdagi psixologik travmalar (jismoniy, emotsional, jinsiy zo‘ravonlik, e’tiborsizlik va oilaviy disfunktsiya)ning o‘smirlik davridagi emotsional, kognitiv va ijtimoiy rivojlanishga ta’siri ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Jahon psixologlari — J. Bolbi, Bessel van der Kolk, A. Bandura, E. Erikson, D. Siegel tadqiqotlari hamda o‘zbek psixologlari  M.G‘aniyeva,  Z. Nishonova, D. Karimovalarning ilmiy ishlari asosida muammo tahlil qilindi. Makolada shuningdek travmaning xavf omillari, himoya omillari, o‘smirlik davrida namoyon bo‘lish shakllari va psixoprofilaktika yo‘nalishlari ham yoritiladi.