CLASSROOM MANAGEMENT: PEDAGOGIK BOSHQARUVNING ZAMONAVIY KONSEPSIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada classroom management (dars boshqaruvi) tushunchasining zamonaviy pedagogikadagi mazmuni, uning nazariy asoslari va ta’lim jarayonidagi funksional roli tahlil qilinadi. Dars boshqaruvi an’anaviy “tartibni saqlash” mexanizmidan farqli ravishda, ta’lim maqsadlari, o‘quvchi faoliyati, ijtimoiypsixologik muhit, vaqt resurslari va didaktik jarayonlar o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni boshqarishga qaratilgan murakkab pedagogik tizim sifatida yoritiladi. Maqolada classroom managementning tashkiliy-fazoviy, ijtimoiy-psixologik, didaktik-metodik, kommunikativ va vaqt-menejerlik komponentlari integrativ yondashuv asosida ochib beriladi.