TEMPERAMENT VA XARAKTER OʼRTASIDAGI BOGʻLIQLIK (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola shaxs psixologiyasining muhim komponentlari bo‘lgan temperament va xarakter o‘rtasidagi bog‘liqlikni ilmiy tahlil qiladi. Temperament tug‘ma psixofiziologik xususiyatlar majmuasi sifatida shaxsning emotsional reaktivligi, diqqat va harakat tezligini belgilaydi, xarakter esa ijtimoiy tajriba, tarbiya va ongli faoliyat orqali shakllanadi. Maqolada temperament va xarakterning o‘zaro ta’siri, har bir temperament turida xarakter sifatlarining rivojlanishi, shuningdek, xarakterning temperamentni boshqaruvchi roli keltirilgan. Zamonaviy psixologik tadqiqotlar misollari orqali ularning uyg‘unligi shaxsning psixologik barqarorligi, ijtimoiy moslashuvchanligi va kasbiy faoliyatdagi muvaffaqiyatini belgilovchi omil ekanligi ko‘rsatildi. Maqola pedagoglar, psixologlar va shaxs rivojlanishini o‘rganayotgan talabalar uchun ilmiy va amaliy manba sifatida foydali bo‘ladi.