K-MEANS ALGORITMIGA ASOSLANGAN MIJOZLARNI SEGMENTLASH USULINING TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada mashinali o‘qitishning nazoratsiz o‘qitish usullaridan biri bo‘lgan K-means klasterlash algoritmi yordamida mijozlarni segmentlash masalasi o‘rganildi. Mijozlarning xarid faoliyati, yillik sarf-xarajatlari va tashrif chastotasiga asoslangan ma’lumotlar to‘plami tahlil qilindi. Natijalar K-means algoritmi mijozlarni o‘zaro farqlanuvchi guruhlarga samarali ajratishini ko‘rsatdi. Olingan segmentlar marketing strategiyalarini optimallashtirish uchun muhim amaliy ahamiyatga ega.