ALISHER NAVOIYNING “LISON UT-TAYR”ASARIDA QUSHLAR RAMZI VA UNING MA`NOLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
.Ushbu  moqola Alisher Navoiyning “Liston ut-tayr”  dostonida qo`llangan  qushlar ramzining badiy va falsafiy mohiyati yoritiladi. Asarda Hudhudning murshid sifatidagi mavqie, Bulbulning majaziy ishqqa mahliyo timsoli, Tovusning kibr va nafs ramzi, Qarg`aning umrparastlik bilan bog`liq obrazi hamda Toyqushning dunyoga ruju  qo`yish  kabi xususiyatlari tahlil qilinadi.Har bir qushning bahonasi yoki qo`rquvi insonning ruhiy zaifliklari, ma`naviy kamchiliklari va nafs bilan  kurash jarayonini badiy ifoda etadi. Maqolada haqiqat sari intilish  g`oyalari ilmiy asosda sharhlanadi.