OʻZBEKISTONDA OʻSADIGAN NOYOB VA YOʻQOLIB BORAYOTGAN OʻSIMLIK TURLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
O‘zbek tilida: Ushbu maqolada O‘zbekiston hududida uchraydigan noyob va yo‘qolib borayotgan o‘simlik turlarining biologik xilma-xilligi, ularning tarqalish areali, morfologik va ekologik xususiyatlari keng ilmiy asosda yoritilgan. Antropogen va tabiiy omillar ta’sirida populyatsiyalarning kamayish sabablari tahlil qilingan hamda Qizil kitobga kiritilgan muhim o‘simliklarning holati, saqlash strategiyalari, in-situ va ex-situ muhofaza usullari qisqacha tavsiflangan. Shuningdek, noyob o‘simliklarni asrashda zamonaviy biotexnologiya, urug‘ banklari, ekologik monitoring va aholining ekologik savodxonligini oshirishning ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan.