NUTQNI TANISH (SPEECH RECOGNITION) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada sun’iy intellekt asosida nutqni tanish (Speech Recognition) texnologiyalarining mohiyati, ishlash prinsiplari va amaliy qo‘llanilish sohalari yoritib berilgan. Nutqni tanish tizimlarining asosiy bosqichlari, jumladan ovoz signalini qabul qilish, qayta ishlash va matnga aylantirish jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, ushbu texnologiyaning afzalliklari va mavjud muammolari ko‘rib chiqilib, kelajakdagi rivojlanish istiqbollari haqida fikr yuritilgan. Maqola sun’iy intellekt va kompyuter lingvistikasi sohasida tahsil olayotgan talabalar uchun foydali ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.