NUTQ MADANIYATI VA UNDAGI MILLIY URF-ODATLARNING AKS ETTIRILISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada nutq madaniyati tushunchasining mazmunmohiyati, uning milliy urf-odatlar va qadriyatlar bilan o‘zaro bog‘liqligi ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Nutqiy madaniyatning shakllanishida xalqning an’analari, axloqiy me’yorlari, marosim va rasm-rusumlarining tutgan o‘rni, xususan o‘zbek xalqiga xos murojaat shakllari, duolar, tabriklar, odob-axloq normalarining nutq strukturasida namoyon bo‘lishi yoritiladi. Shuningdek, nutq madaniyatining etik, estetik va lingvokulturologik jihatlari, milliy muloqot madaniyatining zamonaviy kommunikatsiya jarayonidagi ahamiyati ilmiy asosda bayon etiladi. O‘zbek tilidagi nutqiy etikett, maqollar, iboralar va marosimlarga oid til birliklarining milliy urfodatlarni aks ettirishdagi roli ochib beriladi. Maqola milliy o‘zlikni anglash va madaniy merosni saqlashda nutq madaniyatining ahamiyatini ko‘rsatib, ta’lim jarayonida uning o‘rgatilishiga doir ilmiy xulosalar beradi.