ХАММУРАПИ ҚОНУНЛАРИ ВА УЛАРНИНГ ЗАМОНАВИЙ ТАДҚИҚОТЛАРДАГИ АҲАМИЯТИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Хаммурапи қонунлари қадимги ҳуқуқнинг энг муҳим ёдгорликларидан биридир. Ушбу қонунлар милоддан аввалги XVIII асрда Бобил шоҳи Хаммурапи томонидан яратилган ва кенг кўламли ижтимоий, иқтисодий ва ҳуқуқий масалаларни қамраб олган 282 та моддани ўз ичига олади. Ушбу мақолада биз Хаммурапи қонунларининг тарихий аҳамияти, уларнинг тузилиши ва мазмуни, шунингдек, замонавий илмий тадқиқотларда қандай роль ўйнашини кўриб чиқамиз. Хаммурапи қонунларининг тарихий аҳамияти Хаммурапи қонунлари қадимги Бобилнинг ижтимоий ва ҳуқуқий тузилишини тушуниш учун энг муҳим манба ҳисобланади. Улар нафақат ҳуқуқий ҳужжат, балки ўша даврдаги цивилизация ривожланиш даражасининг далилидир. Хаммурапи қонунлари юқори даражадаги тафсилотлар ва тартибга солинадиган масалаларнинг хилмахиллиги туфайли қадимги жамият ҳаётининг турли қирраларини тиклашга имкон беради.