O’RGATISH ALGORITMLARI SUN’IY NEYRON TARMOQLARDA: GRADIENT TUSHUNCHASI, ADAM VA BOSHQA OPTIMIZATSIYA METODLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Sun’iy neyron tarmoqlarining samarali ishlashi ularning o‘rgatish jarayonida qo‘llaniladigan optimizatsiya algoritmlarining samaradorligiga bevosita bog‘liqdir. Ushbu maqolada gradient tushunchasi, klassik Gradient Descent, shuningdek Adam optimizer, RMSProp va Adagrad kabi zamonaviy adaptiv optimizatsiya metodlari nazariy va amaliy jihatdan tizimli tahlil qilinadi. Tadqiqotda gradientning neyron tarmoqlarini o‘rgatish jarayonidagi asosiy roli, konvergensiya tezligi, o‘rganish barqarorligi va xatolik funksiyasini minimallashtirish mexanizmlari yoritiladi.