O‘ZBEKISTON SANOAT KORXONALARIDA INVESTITSION FAOLIYATNI BUXGALTERIYA HISOBI ORQALI BAHOLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekiston sanoat korxonalarida investitsion faoliyatni buxgalteriya hisobi orqali baholash masalalari tadqiq etilgan. Investitsion jarayonlarning to‘g‘ri hisobga olinishi korxonalarning moliyaviy holatini baholash, investitsiya samaradorligini aniqlash hamda boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim axborot manbai bo‘lib xizmat qiladi. Maqolada investitsion faoliyat tushunchasi, uning sanoat korxonalaridagi o‘rni hamda buxgalteriya hisobi orqali investitsiya harakatlarini aks ettirishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Shuningdek, asosiy e’tibor investitsiyalarning hisobda tan olinishi, ularni baholash va moliyaviy hisobotlarda aks ettirish masalalariga qaratilgan. O‘zbekiston sanoat korxonalarida amalga oshirilayotgan investitsion loyihalar tahlili asosida buxgalteriya hisobi ma’lumotlarining investitsion faoliyat samaradorligini baholashdagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot davomida investitsion xarajatlar va kutilayotgan iqtisodiy natijalar o‘rtasidagi bog‘liqlik buxgalteriya hisobi ko‘rsatkichlari orqali tahlil qilingan.