Badiiy tarjimada atoqli otlarning semantik yukini saqlash masalasi: qiyosiy tahlil (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola J.K. Roulingning “Harry Potter” asaridagi atoqli otlarning badiiy tarjimada semantik yukini saqlash masalasiga bag‘ishlangan. Atoqli otlar tilning leksik birliklari sifatida shaxs, joy yoki ob’ektni nomlash vazifasini bajaradi, biroq badiiy matnda ular qo‘shimcha ma’no, stilistik va madaniy qatlamlarni yetkazuvchi vosita sifatida muhim ahamiyatga ega. Fantastik adabiyotda atoqli otlar nafaqat matnning identifikativ funksiyasini ta’minlaydi, balki asarning badiiy-estetik xususiyatlarini boyitadi va o‘quvchiga muallifning lingvistik va madaniy niyatini yetkazadi. Badiiy tarjimada atoqli otlarning tarjimasi ko‘plab murakkab masalalarni yuzaga keltiradi. Turli tillardagi tarjimalarda semantik yukning saqlanishi, fonetik moslashuv, madaniy konnotatsiyalar va stilistik qatlamning ta’minlanishi bir vaqtning o‘zida amalga oshirilishi kerak. Shu jihatdan, atoqli otlarni tarjima qilish masalasi lingvistik va madaniy nuqtai nazardan dolzarb hisoblanadi va zamonaviy tarjimashunoslik tadqiqotlarida keng e’tibor qaratiladi. Maqola davomida atoqli otlarning ingliz, o‘zbek va arab tillaridagi tarjimalari qiyosiy tahlil qilinadi, semantik yukning saqlanishi va o‘zgarishi o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari badiiy tarjimada atoqli otlarning semantik, stilistik va madaniy qatlamlarini saqlashning samarali yondashuvlarini aniqlashga xizmat qiladi.