PARAFRAZLASH VA QISQARTIRIB YOZISH KO’NIKMALARINI O‘RGATISHNING SAMARALI USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada parafrazlash va qisqartirib yozish ko‘nikmalarini o‘rgatishning samarali usullari  tahlil qilinadi. Mazkur ko‘nikmalar akademik yozuv, matnni tushunish va mustaqil fikrlash jarayonining muhim tarkibiy qismi sanaladi. Parafrazlash bu matn mazmunini o‘zgartirmagan holda uni boshqa so‘z va grammatik tuzilmalar bilan qayta ifodalash jarayonini o’z ichiga olsa, qisqartirib yozish esa matnning asosiy g‘oyalarini ajratib, uni ixcham shaklda bayon qilishdan iboratdir. Bu maqolada yuqorida aytilgan ikki ko‘nikmani o‘rgatishdagi asosiy muammolar, o‘quvchilarning keng uchraydigan xatolari va o‘qituvchilar uchun amaliy tavsiyalar yoritiladi. Tadqiqot natijalari parafrazlash va qisqartirib yozish ko‘nikmalarini shakllantirish o‘quvchilarning o‘qish savodxonligini oshirish, ko’chirmachilikning oldini olish, tanqidiy fikrlashni rivojlantirish va akademik kompetensiyalarni mustahkamlashga xizmat qilishini ko‘rsatib beradi.