SHAXSIY RIVOJLANISH VA OʻZINI ANGLASH PSIXOLOGIYASI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola shaxs rivojlanishi va o‘zini anglash psixologiyasini chuqur o‘rganishga bag‘ishlangan. Shaxs rivojlanishi insonning hayot davomida aqliy, hissiy, ijtimoiy va ma’naviy jihatdan o‘sishi jarayonini ifodalaydi. Bu jarayon shaxsning qobiliyatlari, ehtiyojlari, qadriyatlari va ijtimoiy roli shakllanishini o‘z ichiga oladi. Shaxs rivojlanishi turli bosqichlarda yuz beradi va har bir bosqich insonning ichki dunyosi, qaror qabul qilish qobiliyati va atrof-muhit bilan munosabatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi.O‘zini anglash psixologiyasi esa insonning o‘z fikrlari, his-tuyg‘ulari, xatti-harakatlari va motivatsiyasini idrok etish jarayonini o‘rganadi. Ushbu jarayon orqali shaxs o‘z kuchli va zaif tomonlarini aniqlaydi, ichki resurslarini rivojlantiradi va maqsadlariga erishish uchun samarali strategiyalar ishlab chiqadi. O‘zini anglash shaxsiy barqarorlik, ijtimoiy moslashuvchanlik va emotsional intellektni oshirishda muhim rol o‘ynaydi.Maqolada shuningdek, shaxs rivojlanishi va o‘zini anglashning nazariy asoslari, psixologik metodlari va amaliy qo‘llanilish yo‘llari batafsil tahlil qilinadi. Shu orqali o‘quvchi shaxsning ichki dunyosi, o‘zini tushunishi va shaxsiy o‘sish imkoniyatlari haqida keng va tizimli tasavvurga ega bo‘ladi.