BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARIDA OʻQISHGA BOʻLGAN MOTIVATSIYANING PASTLIGI VA UNI OSHIRISH YOʻLLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
:Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida o‘qishga bo‘lgan motivatsiyaning pastligi muammosi zamonaviy ta’lim tizimining eng dolzarb masalalaridan biri sifatida ko‘rib chiqilgan. Boshlang‘ich ta’lim bosqichi o‘quvchilarning bilim olishga bo‘lgan munosabati, ta’lim jarayoniga qiziqishi va o‘quv faoliyatiga nisbatan ijobiy motivlarning shakllanishida muhim ahamiyat kasb etadi. Shu bois mazkur bosqichda motivatsiyaning yetarli darajada rivojlanmaganligi keyingi ta’lim bosqichlarida o‘quvchilarning o‘zlashtirish darajasiga, mustaqil fikrlash ko‘nikmalariga hamda shaxs sifatida kamol topishiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi ilmiy jihatdan asoslab berilgan.Tadqiqot ishida “motivatsiya” tushunchasining pedagogik va psixologik mohiyati, uning ichki va tashqi turlari, shuningdek, boshlang‘ich sinf yoshidagi bolalarga xos bo‘lgan psixofiziologik xususiyatlar atroflicha tahlil qilingan.