DEMOGRAFIK QARISH VA IJTIMOIY TA'MINOT TIZIMIGA TUSHAYOTGAN BOSIM (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada demografik qarish jarayonining mohiyati, uning yuzaga kelish omillari hamda ijtimoiy ta’minot tizimiga ko‘rsatayotgan bosimi tahlil qilinadi. Aholi tarkibida keksalar ulushining ortib borishi pensiya ta’minoti, sog‘liqni saqlash xarajatlari va davlat byudjeti barqarorligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Tadqiqotda demografik qarishning ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlari ochib berilib, mavjud ijtimoiy ta’minot tizimlarini moslashtirish zarurati asoslab beriladi. Shuningdek, uzoq muddatli barqarorlikni ta’minlashga qaratilgan institutsional va moliyaviy mexanizmlar yuzasidan ilmiy xulosalar beriladi.