TASODIFIY O‘RMON (RANDOM FOREST) YORDAMIDA OB-HAVONI BASHORAT QILISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada tasodifiy o‘rmon (Random Forest) algoritmidan foydalangan holda ob-havoni bashorat qilish jarayoni batafsil yoritilgan. Maqolada Random Forest algoritmining ishlash tamoyillari, ma’lumotlarni tayyorlash va qayta ishlash bosqichlari, shuningdek, prognoz aniqligini oshirish usullari tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida meteorologik parametrlar, masalan, harorat, namlik, shamol tezligi, atmosfera bosimi va yog‘ingarchilik miqdori kabi ko‘rsatkichlar asosida ma’lumotlar to‘plami tuzilgan. Ushbu algoritmning ansambl yondashuvi va ovoz berish mexanizmi orqali prognozlarning barqarorligi va aniqligi oshiriladi. Tadqiqot natijalari Random Forest algoritmining ob-havo bashoratida yuqori samaradorlikka ega ekanligini, murakkab meteorologik munosabatlarni aniqlashda kuchli vosita ekanligini tasdiqlaydi.