GAN YORDAMIDA SUN’IY RASMLAR GENERATSIYASI: NAZARIY ASOSLAR, USULLAR VA AMALIY QO‘LLANMALAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada generativ adversarial tarmoqlar (GAN) ning ishlash prinsiplari, ularning sun’iy tasvirlar yaratishdagi o‘rni, asosiy arxitekturalari, o‘qitish jarayonidagi murakkabliklar va zamonaviy qo‘llanmalari keng va batafsil yoritiladi. GAN texnologiyasi kompyuter grafikasi, tibbiyot, sanoat, xavfsizlik, media va san'at sohalarida keng qo‘llaniladigan eng ilg‘or generativ modellardan biri sifatida ajralib turadi. Maqolada GANning nazariy asoslari, uning algoritmik bosqichlari, tarmoqlarni o‘qitish jarayonidagi qiyinchiliklar va optimizatsiya metodlari ilmiy asosda bayon etiladi. Shu bilan birga, GAN texnologiyasining real loyihalarda qo‘llanish misollari, ularning samaradorligi, afzalliklari va cheklovlari ham tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari generativ modellarning amaliy qo‘llanilishi orqali yangi tasvirlar yaratish, mavjud ma’lumotlarni kengaytirish va turli sohalarda innovatsion yechimlar ishlab chiqish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.