TARIXIY OBIDALARIMIZ MA’NAVIY VA MADANIY MEROSIMIZDIR. (Buxoro karvonsaroylari) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Karvonsaroy–bu uzoq va mashaqqatli yo‘l bosib, xalqaro aloqalarni savdo munosabatlari orqali bog‘lovchi savdogar-karvon ahllari uchun o‘ziga xos vaqtinchalik qo‘rg‘on-qarorgoh, mehmonxona, ularning ot-ulovlari va chorvalari uchun ham uzoq yo‘ldan keyin hordiq olib, kuch to‘playdigan joy bo‘lgan. Karvonsaroydagi “saroy” so‘zi katta jamoa, ko‘pchilikni sig‘diradigan, jamlaydigan, ko‘pchilik foydalanishi uchun mo‘ljallangan ijtimoiy ob’yekt, bino-inshoot ma’nosida keladi. Karvonsaroy bilan bir qatorda bog‘chasaroy, poshshosaroy kabi so‘zlar ham yuqoridagi ma’nolarni ifodalaydi. Odatda karvonsaroylar savdo yo‘llari yoqasida qurilgan. Savdo yo‘llarining eng mashhuri bo‘lmish Buyuk ipak yo‘li savdo markazlaridan biri, Buxoroyi Sharif hududida 50 dan ziyod har xil karvonsaroylar bo‘lib, bu karvonsaroylarda kuniga 5000 nafargacha savdogarlar qabul qilinib, ularga turli xizmatlar ko‘rsatilgan.