ISSIQLIK ELEKTR MARKAZLARIDA KOMBINATSIYALASHGAN ISSIQLIK VA ELEKTR ENERGIYASI ISHLAB CHIQARISH (CHP)TIZIMLARINING SAMARADORLIGINI TAHLIL QILISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada issiqlik elektr markazlarida kombinatsiyalashgan issiqlik va elektr energiyasi ishlab chiqarish (CHP) tizimlarining samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqotda CHP texnologiyalarining ishlash tamoyillari, yoqilg‘idan foydalanish darajasi hamda energiya yo‘qotishlarini kamaytirish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, an’anaviy issiqlik elektr stansiyalari bilan solishtirganda CHP tizimlarining texnik, iqtisodiy va ekologik afzalliklari yoritib berilgan. Tadqiqot natijalari kombinatsiyalashgan energiya ishlab chiqarish tizimlarining umumiy foydali ish koeffitsientini oshirish va atrof-muhitga zararli chiqindilarni kamaytirishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi. Olingan xulosalar energetika sohasida energiya samaradorligini oshirish va barqaror rivojlanishni ta’minlashga qaratilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqishda xizmat qilishi mumkin.