PULNING PAYDO BO’LISHI, ZARURLIGI VA FUNKSIYALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola pulning iqtisodiy tizimdagi paydo bo'lishi, zarurligi va asosiy funksiyalarini chuqur tahlil qiladi. Dastlabki ayirboshlash tizimlarining cheklovlaridan kelib chiqqan pulga bo'lgan ehtiyoj, uning tarixiy evolyutsiyasi va iqtisodiy nazariyalardagi o'rni ko'rib chiqiladi. Ayniqsa, pulning qiymat o'lchovi, muomala vositasi va jamg'arma vositasi sifatidagi funksiyalarining zamonaviy iqtisodiyot uchun ahamiyati yoritiladi. Maqolada shuningdek, raqamli iqtisodiyot kontekstida pulning yangi shakllari va pul-kredit siyosatining o'zgaruvchan roli muhokama qilinadi. Tadqiqotda tarixiy-mantiqiy va funksional tahlil metodlari qo'llanilgan bo'lib, pulning iqtisodiy taraqqiyotdagi doimiy ahamiyati ta'kidlangan.