XOTIRA QURILMALARI. ASOSIY XOTIRA QURILMASI VA UNING FIZIK STRUKTURASI. STATIK VA DINAMIK OPERATIV XOTIRA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ishda xotira qurilmalarining kompyuter tizimidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Asosiy xotira qurilmasi, uning fizik strukturasi hamda ma’lumotlarni saqlash va qayta ishlash jarayonidagi vazifalari yoritiladi. Shuningdek, operativ xotiraning statik va dinamik turlari, ularning ishlash prinsiplari, afzallik va kamchiliklari ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy hisoblash tizimlarida SRAM va DRAM texnologiyalarining qo‘llanilishi va rivojlanish tendensiyalari tahlil qilinib, ularning tizim samaradorligiga ta’siri baholanadi.