BOLALARNI ATROF-MUHIT BILAN TANISHTIRISH VA LUG‘AT USTIDA ISHLASH USULLARINING KONFLIKTOLOGIYA NAZARIYASI BILAN BOG‘LIQLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bolalarni atrof-muhit bilan tanishtirish va lug‘at ustida ishlash usullari konfliktologiya nazariyasi bilan uzviy bog‘liq bo‘lib, ular bolalarda ijtimoiy-emosional kompetensiyalarni shakllantirishda muhim omil sanaladi. Atrof-muhitga oid tasavvurlarni kengaytirish jarayonida bola o‘zini, boshqalarni va mavjud vaziyatlarni to‘g‘ri anglashni o‘rganadi. Lug‘atni boyitish esa hissiyotlar, ehtiyojlar va munosabatlarni to‘g‘ri ifodalashga yordam beradi, bu esa kelajakda nizolarni konstruktiv hal qilish ko‘nikmalariga asos yaratadi. Konfliktologiya nazariyasiga ko‘ra, to‘g‘ri muloqot va tushunarlilik nizolarni yumshatadi; shu sababli so‘z boyligini rivojlantirish bolalarda kommunikativ madaniyat va tinch yo‘l bilan kelishish malakalarini mustahkamlaydi. Mazkur jarayonlar o‘quvchilarning ijtimoiy moslashuvini yengillashtiradi va barqaror ijobiy munosabatlar shakllanishiga xizmat qiladi.