СКОЛИОЗ КАСАЛЛИГИДА БОЛАЛАРДА АНТРОПОМЕТРИК КЎРСАТКИЧЛАРНИНГ ЎЗИГА ХОСЛИГИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Сколиоз таянч-ҳаракат тизимининг оғир касалликларидан бири бўлиб, бунда нафақат умуртқа поғонасининг қийшайиши, балки ички аъзолар, жумладан, нафас олиш тизими, юрак қон-томир тизимида ҳам салбий оқибатларга олиб келади. Шунингдек, оёқ панжасининг бўйлама гумбази Компютер плантографияси усули ёрдамида ўрганилди. Тадқиқотда иккала жинсга мансуб 3 дан 12 ёшгача бўлган 136 та сколиоз билан касалланган болалар иштирок этди. Бунда болалар ёшига қараб 4 та даврга бўлинди: эрта болалик (35 ёш), болаликнинг I даври (6-7 ёш), болаликнинг II даври (8-11 ёш) ва ўсмирлик (12 ёш). Текшириш натижалари шуни кўрсатдики, эрта болалик даврида