NAFAS SIMULYATORLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Nafas olish inson organizmining eng asosiy fiziologik jarayonlaridan biridir. Nafas olish natijasida tanada kislorod bilan boyitilgan havo o‘pka orqali qon aylanishiga yetib boradi, karbonat angidrid esa tanadan chiqariladi. Bu jarayonlarning to‘g‘ri kechishi inson salomatligi uchun juda muhim. Nafas olish tizimining o‘rganilishi va bu sohadagi muammolarni aniqlash hamda tibbiy bilimlar va ko‘nikmalarni oshirish maqsadida nafas simulyatorlari muhim ahamiyat kasb etadi. Nafas simulyatorlari – bu tibbiyot amaliyotida, medisina ta’limida va ilmiy tadqiqotlarda keng qo‘llaniladigan mexanik, elektron yoki dasturiy vositalar bo‘lib, ular yordamida nafas olish jarayoni sun’iy tarzda modellashtiriladi va o‘rganiladi.