SOLIQQA OID HUQUQBUZARLIKLARNING ASOSIY TURLARI VA ULARNING KELIB CHIQISH SABABLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bugungi kunda iqtisodiyotning barqaror rivojlanishiga jiddiy to‘siq bo‘layotgan soliqqa oid huquqbuzarliklarning nazariy va amaliy jihatlari atroflicha tadqiq etilgan. Maqolaning asosiy diqqat markazida yashirin iqtisodiyotning tarkibiy qismi hisoblangan soliqdan bo‘yin tovlash mexanizmlari, xususan, tushumni yashirish, norasmiy bandlik va sun’iy ravishda xarajatlarni oshirish kabi huquqbuzarlik turlari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida soliq huquqbuzarliklarining kelib chiqishiga sabab bo‘luvchi fundamental omillar — iqtisodiy manfaatlar to‘qnashuvi, soliq yukining nomutanosibligi va huquqiy savodxonlikning yetishmasligi kabi masalalar ilmiy nuqtai nazardan asoslab berilgan. Shuningdek, maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida soliq ma’murchiligini takomillashtirish va “aqlli nazorat” tizimlarini joriy etish orqali huquqbuzarliklarning oldini olish bo‘yicha mualliflik takliflari ilgari surilgan. Xulosa qismida soliq intizomini mustahkamlash nafaqat jazo choralarini kuchaytirish, balki tadbirkorlik sub’ektlari uchun shaffof iqtisodiy muhit yaratish bilan uzviy bog‘liqligi isbotlangan.