SOLIQ NAZORATIDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada soliq nazoratida raqamli texnologiyalardan foydalanishning ahamiyati va ularning samaradorligi tahlil qilinadi. Bugungi kunda soliq tizimining raqamlashtirilishi davlat moliyasini boshqarishda muhim omilga aylanib bormoqda. Ayniqsa, soliq nazoratini avtomatlashtirish, elektron soliq hisobotlari, onlayn nazoratkassa mashinalari, elektron hisob-fakturalar va ma’lumotlar bazalarining integratsiyasi soliqlarni to‘plash jarayonini yanada shaffof va samarali qilishga xizmat qilmoqda. Maqolada raqamli texnologiyalarning soliq nazoratiga ta’siri, yashirin iqtisodiyot ulushini qisqartirishdagi o‘rni hamda soliq intizomini mustahkamlashdagi roli yoritilgan. O‘zbekiston misolida soliq tizimini raqamlashtirish bo‘yicha amalga oshirilgan islohotlar tahlil qilinib, ularning soliq tushumlari va byudjet barqarorligiga ta’siri ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli texnologiyalar soliq nazoratini kuchaytirish bilan birga, soliq to‘lovchilar uchun ham qulaylik yaratadi, inson omili ta’sirini kamaytiradi va korrupsiya xavfini pasaytiradi. Shu bilan birga, maqolada soliq nazoratini yanada takomillashtirish bo‘yicha amaliy takliflar ham ishlab chiqilgan.