FISKAL SIYOSAT: DAVLATNING IQTISODIYOTGA BYUDJET DAROMADLARI VA XARAJATLARI ORQALI TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada fiskal siyosatning mazmuni va uning davlat tomonidan iqtisodiyotga byudjet daromadlari hamda xarajatlari orqali ta’sir ko‘rsatish mexanizmlari keng yoritilgan. Fiskal siyosat makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlash, iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirish, inflyatsiya jarayonlarini nazorat qilish va bandlik darajasini oshirishda muhim iqtisodiy vosita hisoblanadi. Tadqiqotda soliqlar davlat byudjeti daromadlarining asosiy manbai sifatida tahlil qilinib, ularning iqtisodiy faollikka ta’siri ko‘rib chiqiladi. Davlat xarajatlarining ta’lim, sog‘liqni saqlash, ijtimoiy himoya va infratuzilma sohalarini rivojlantirishdagi o‘rni alohida ta’kidlanadi.