RAQAMLI IJTIMOIY HIMOYA SAMARADORLIGINI BAHOLASH METODOLOGIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Raqamli texnologiyalarning ijtimoiy siyosatga jadal joriy etilishi ijtimoiy himoya tizimlarining ishlash mexanizmlarini tubdan o‘zgartirib, ijtimoiy yordamlarni manzilli, shaffof va tezkor yetkazish imkoniyatlarini kengaytirmoqda. Shu bilan birga, raqamli ijtimoiy himoya tizimlarining real samaradorligini aniqlash va baholash masalasi ilmiy-metodologik jihatdan yetarlicha yoritilmagan. Mazkur maqolada raqamli ijtimoiy himoya samaradorligini baholashga qaratilgan kompleks metodologik yondashuv ishlab chiqiladi. Tadqiqotda tizimli va jarayonli yondashuv asosida raqamli yetkazib berish zanjiri elementlari — identifikatsiya, ijtimoiy reyestr, ehtiyojni baholash, qaror qabul qilish, G2P to‘lovlar va monitoring jarayonlari qamrab olinadi. Samaradorlikni baholash uchun samaradorlik, natijadorlik, qamrov va inklyuzivlik, shaffoflik, to‘lov tizimi samaradorligi hamda foydalanuvchi tajribasini aks ettiruvchi mezon va indikatorlar tizimi taklif etiladi. Taklif etilgan metodologiya O‘zbekiston sharoitida raqamli ijtimoiy himoya tizimini baholash, zaif jihatlarini aniqlash va uni takomillashtirish bo‘yicha ilmiy asoslangan xulosalar ishlab chiqish imkonini beradi.