ILMIY RATSIONALLIKNING SHAKLLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada ilmiy ratsionallik tushunchasi, uning mazmuni, tarixiy shakllari va ilm-fan rivojidagi roli yoritiladi. Klassik, noklassik va postnoklassik ratsionallikning asosiy tamoyillari, ularning farqli jihatlari hamda zamonaviy ilmiy tadqiqotlarda tutgan o‘rni tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari ilmiy ratsionallikning turli bosqichlari fan taraqqiyotining o‘zgaruvchan xususiyatlari bilan uzviy bog‘liq ekanini ko‘rsatadi.