ILMIY TADQIQOTDA MUAMMO TUSHUNCHASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada ilmiy tadqiqot jarayonida “muammo” tushunchasining mazmuni, mohiyati va uning ilmiy izlanishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Muammo ilmiy izlanishning boshlang‘ich nuqtasi ekanligi, u ilmiy tafakkur va ilmiy savollarni shakllantiruvchi asosiy omil sifatida namoyon bo‘lishi yoritiladi. Maqolada muammoning belgilari, tasnifi, muammoli vaziyatning shakllanish mexanizmi hamda muammo qo‘yishning metodologik talablari batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ilmiy muammoni to‘g‘ri aniqlash ilmiy natijalar samaradorligini oshirishi tushuntiriladi.