AQLIY RIVOJLANISHIDA MUAMMOLARI BOʻLGAN BOLALARNI SENSAMATOR RIVOJLANTIRISHNING MUHIM KOMPONENTLARI VA SAMARALI OMILLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada aqliy rivojlanishida muammolari bo‘lgan bolalarda sensomotor rivojlanish jarayonining muhim komponentlari va samaradorlikka ta’sir etuvchi omillar yoritilgan. Tadqiqotda sezgi (sensor) va harakat (motor) faoliyatining o‘zaro uyg‘unligi, ularning kognitiv, nutqiy va ijtimoiy rivojlanishga ta’siri tahlil qilinadi. Maqolada sensomotor rivojlanishni qo‘llab-quvvatlovchi metodik yondashuvlar, korreksion mashqlar, multisensor muhit yaratish, didaktik o‘yinlar va terapevtik texnologiyalarning roli ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, ta’lim muassasalarida sensormotor treningni tashkil etish masalalari, pedagog va logopedlarning hamkorlikda ishlash mexanizmlari ham ochib berilgan. Tadqiqot natijalari aqliy rivojlanishida muammolari bo‘lgan bolalar bilan ishlashda individual yondashuv, tizimlilik va multisensor stimullash samaradorligini tasdiqlaydi.