O‘SMIRLAR PSIXOLOGIYASIDA IJTIMOIY MUHITNING ROLI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqola o‘smirlik davrida ijtimoiy muhitning shaxsning psixologik rivojlanishiga ta’sirini kompleks tahlil qiladi. Tadqiqotda oila, maktab, tengdoshlar guruhi va raqamli muhit kabi asosiy ijtimoiy omillarning o‘smir psixikasiga ijobiy va salbiy ta’sir mexanizmlari ilmiy adabiyotlar asosida yoritilgan. Maqolada xususan, qo‘llab-quvvatlovchi maktab muhitining depressiv holatlarni 40% ga kamaytirishi va oilaviy barqarorlikning xavfli xatti-harakatlarga qarshi himoya vazifasi empirik ma'lumotlar bilan isbotlangan. Shuningdek, virtual muhitning keltirib chiqaradigan kiberzo‘ravonlik va psixologik bosim kabi muammolar, hamda ularga qarshi choralar haqida fikr yuritilgan. Xulosa qilib, o‘smirlar uchun sog‘lom ijtimoiy muhitni shakllantirishda oila, ta'lim muassasalari va jamiyatning integratsiyalashgan yondashuvi zarurligi ta’kidlangan.