IJTIMOIY MAS’ULIYAT TUSHUNCHASI VA UNING ZARURIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada ijtimoiy mas’uliyat tushunchasining nazariy, psixologik va sotsiologik asoslari tahlil qilinadi. Inson faoliyatining barcha sohalarida ijtimoiy mas’uliyatning o‘rni, uning shaxsiy, kasbiy va davlat darajasidagi ifoda shakllari ilmiy nuqtayi nazardan yoritilgan. Muallif ijtimoiy mas’uliyatni insonning o‘z xatti-harakatlari oqibatini anglash, jamiyat manfaatlarini hisobga olish va vijdoniy javobgarlikni his etish qobiliyati sifatida talqin etadi.Maqolada shuningdek, mas’uliyatning shaxsda shakllanishiga ta’sir etuvchi psixologik omillar, empatiya, o‘zini anglash va axloqiy qadriyatlar bilan bog‘liqligi ko‘rsatib o‘tiladi. Korporativ hamda davlat miqyosidagi ijtimoiy mas’uliyatning mohiyati tahlil qilinib, ularning jamiyat barqarorligi va taraqqiyotidagi ahamiyati asoslab berilgan.