RADIAL VA O‘Q BO‘YICHA O‘ZGARUVCHI YURISH SIKILLARINI OPTIMALLASHTIRISH ORQALI TASHQI AYLANA SILLIQLASHDA MATERIAL OLIB TASHLANISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy maqola raqamli dastur bilan boshqariladigan silliqlash dastgohlarida tashqi aylana silliqlash jarayonining samaradorligini oshirish masalalariga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi radial va o‘q bo‘yicha o‘zgaruvchi yurish sikllarini optimallashtirish orqali material olib tashlanish tezligi va jarayon barqarorligini oshirishdan iborat. Silliqlash jarayonining nazariy asoslari tahlil qilinib, material olib tashlanish samaradorligiga ta’sir etuvchi asosiy texnologik parametrlar aniqlangan. Tadqiqot davomida radial chuqurlik va o‘q bo‘yicha yurish tezligining vaqt bo‘yicha o‘zgaruvchan qonuniyatlari ishlab chiqildi hamda RDB dastgoh sharoitida tajribaviy sinovdan o‘tkazildi. Tajriba natijalari doimiy yurish sikllari bilan solishtirilib, o‘zgaruvchan yurish rejimlarining ustunligi ilmiy asosda isbotlandi. Olingan natijalarga ko‘ra, optimallashtirilgan yurish sikllari material olib tashlanish samaradorligini 12–18 foizga oshirishi aniqlandi. Tadqiqot natijalari mashinasozlik korxonalarida silliqlash jarayonlarini takomillashtirishda amaliy ahamiyatga ega.