QANDLI DIABET BILAN OGʻRIGAN AYOLLARDA TUGʻMA YURAK NUQSONLIGI OʻRTASIDAGI BOGʻLIQLIK (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada homiladorlik davrida qandli diabet bilan og‘rigan ayollarda tug‘ma yurak nuqsonlari (TYuN) rivojlanishining patogenetik, klinik va epidemiologik jihatlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Qandli diabetning homila yurak-tomir tizimi rivojlanishiga ta’sir mexanizmlari, glyukemik nazoratning ahamiyati hamda xavf omillari yoritib beriladi. Shuningdek, statistik ma’lumotlar asosida diabet bilan og‘rigan va sog‘lom ayollardan tug‘ilgan bolalarda yurak nuqsonlari uchrash chastotasi solishtirma tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari perinatal profilaktika va tibbiy kuzatuvni kuchaytirish zarurligini ko‘rsatadi.