O‘ZBEK MORFOLOGIYASIDA KATEGORIYALAR TIZIMI VA ULARNING O‘ZGARISHI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tilining morfologik tizimi, xususan, so‘zlarning grammatik kategoriyalari, ularning tuzilishi, vazifasi va tarixiy taraqqiyoti ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. O‘zbek morfologiyasida so‘z turkumlari, grammatik shakllar va ularning kategoriyaviy xususiyatlari tilning ichki qonuniyatlari asosida shakllanadi hamda doimiy o‘zgarish va yangilanish jarayonida bo‘ladi. Maqolada zamonaviy adabiy tilning morfologik kategoriyalari son, egalik, kelishik, zamon, mayl, daraja, nisbat kabi birliklarning mazmuni va shakliy ko‘rinishlari, ularning funksional imkoniyatlari hamda nutq jarayonidagi o‘zgarish mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, tarixiy til qatlamlari, lahjalar, ijtimoiy omillar, tilga kirib kelgan yangi birliklar hamda global kommunikatsiyaning morfologik tizimga ta’siri alohida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida morfologik kategoriyalarning barqaror va o‘zgaruvchan jihatlari, yangi til hodisalari ta’sirida yuzaga kelayotgan tendensiyalar tahlil qilinadi. Maqola yakunida o‘zbek morfologiyasining hozirgi taraqqiyot bosqichi va kelajak istiqbollari bo‘yicha umumiy xulosalar beriladi.