QADIMGI ADABIY PARCHALAR TADQIQI MASALASIGA DOIR AYRIM MULOHAZALAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Devondagi adabiy parchalar va muallifning ular haqidagi uqtirishlari Mahmud Koshg‘ariyning adabiy asarlar bilan ham qiziqqanini, adabiy asarlarni ham diqqat bilan o‘rganganini isbotlaydi. Mahmud Koshg‘ariy devonda yo‘lyo‘lakay bo‘lsa ham, ba’zan vazn haqida, ba’zan adabiy janrlar haqida, ba’zan istiora, tashbih va boshqa she’riy xususiyatlar haqida ma’lumotlar beradi. Bu xil faktlar she’riy asarlarga doir qoidalar boshlang‘ich holda bo‘lsa ham, o‘sha davrlardayoq yuzaga kelganidan darak beradi. Ushbu maqolada shu haqda fikrlar bildiriladi.