MIKRO GES GENERATORIGA 10 kVt QUVVAT BERUVCHI POKAKLI SUV G‘ILDIRAGINING NAZARIY ASOSLARI VA ASOSIY PARAMETRLARINI ANIQLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada 10 kVt quvvatli mikro gidroelektr stansiya (mikro GES) uchun mo‘ljallangan pokakli suv g‘ildiragining nazariy asoslari yoritilgan. Qayta tiklanuvchi va markazlashmagan energiya manbalariga bo‘lgan talab ortib borayotgan sharoitda mikro gidroenergetika tizimlari chekka va qishloq hududlarini elektr energiyasi bilan ta’minlashda muhim o‘rin tutadi. Tadqiqotda pokakli suv g‘ildiragining asosiy konstruktiv va energetik parametrlarini aniqlash masalalari ko‘rib chiqilgan bo‘lib, ular gidravlik quvvat, suv sarfi va bosim balandligi asosida hisoblangan. Past bosim va kichik suv sarfi sharoitlarida pokakli suv g‘ildiragining afzalliklari tahlil qilingan. Taklif etilgan nazariy yondashuv mikro GESlar uchun suv g‘ildiragining optimal geometrik va ishchi parametrlarini tanlash imkonini beradi hamda qurilmaning samarali va barqaror ishlashini ta’minlaydi.