KOXLEAR IMPLANT BOLALARNI INKLYUZIV TAʼLIMGA TAYYORLASHDA KORREKSION-PEDAGOGIK ISH TIZIMINING NAZARIY ASOSLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada koxlear implantga ega bo‘lgan bolalarni inklyuziv ta’lim muhitiga tayyorlash jarayonida olib boriladigan korreksion-pedagogik ish tizimining nazariy asoslari yoritiladi. Tadqiqotda eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalarning psixik va nutqiy rivojlanish xususiyatlari, koxlear implantatsiyadan keyingi reabilitatsiya jarayonining pedagogik jihatlari hamda inklyuziv ta’lim sharoitida ularni qo‘llabquvvatlash mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada zamonaviy korreksionpedagogik yondashuvlar, individual rivojlanish dasturlarining ahamiyati va mutaxassislar (defektolog, logoped, psixolog, pedagog) hamkorligining nazariy asoslari ochib beriladi. Tadqiqot natijalari koxlear implantli bolalarni umumta’lim muassasalariga moslashtirishda samarali pedagogik tizimni shakllantirishga xizmat qiladi.