HOMILADOR AYOLLARDA VITAMIN D YETISHMOVCHILIGINING DARAJASI SAMARQAND TUMANI MIQYOSIDA. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Vitamin D  biologik aktiv moddasi (xolekalseferol , ergokalseferol, 2.2-digidroergokalsiferol va b.q) Xolekalsiferol ultrabinafsha nurlari yordamida odam terisida sintezlanadi hamda inson organizmida ovqat mahsulotlari bilan kiradi.  Ergokalseferol esа faqat tanaga oziq ovqot mahsulotlari orqali kirishi mumkin. Vitamin D asosiy vazifasidan biri organizmda qabul qilingan kalsiy va fosforlarning ingichka  ichaklarda so’rilishini ta’minlash. Ko’p tadqiqotlarning natijasida vitamin D etishmovchiligi bolalarda turli kasalliklar va kelajakda qandli diabed, autoimmun kasalliklar onkologik kasalliklar hamda yurak-qon tomir kasalliklarning sabablaridan biri bo’lishi mumkin aniqlandi. Norman A.W. et al. 2016 yilda qilingan  tadqiqotiga  ko’ra vitamin D DNKning tarkibidagi 3% genomlarda  kalsiytriolga uchun reseptorlar mavjudligi ispotlandi.  Tibbiyotda ma’lumki sog’lom onadan sog’lom bola tug’iladi