YASHIL MOLIYA INSTRUMENTLARI ORQALI UGLEROD NEYTRAL IQTISODIYOTGA O‘TISH STRATEGIYALARI: O‘ZBEKISTON TAJRIBASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Hozirgi globallashuv sharoitida iqlim o‘zgarishi, ekologik muammolar va tabiiy resurslarning cheklanganligi jahon iqtisodiyoti oldida turgan eng muhim masalalardan biriga aylangan. Mazkur maqolada yashil moliya instrumentlari orqali uglerod neytral iqtisodiyotga o‘tish strategiyalari ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida yashil obligatsiyalar, barqaror kreditlar, ekologik investitsiya fondlari hamda soliq va moliyaviy rag‘batlantirish mexanizmlarining iqtisodiy va ekologik samaradorligi o‘rganiladi. Shuningdek, rivojlangan mamlakatlar tajribasi asosida yashil moliyaning milliy iqtisodiyotga ta’siri tahlil qilinadi.