BUYRAK KONKREMENTLARINING HOSIL BO‘LISH MEXANIZMLARI VA ULARNI OLDINI OLISH YO‘LLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Buyrak konkrementlari (nefrolitiaz) siydik tizimining keng tarqalgan kasalligi bo‘lib, buyraklarda va siydik yo‘llarida toshlar hosil bo‘lishi bilan kechadi. Ushbu maqolada nefrolitiazning patogenezi, asosiy mexanizmlari (supersaturatsiya, Randall plakalari, kristallizatsiya, yallig‘lanish va mikrobiom ta’siri), risk omillari (ovqatlanish, gidratsiya, metabolik buzilishlar, iqlim va genetik omillar) va zamonaviy profilaktika usullari (suyuqlik iste’moli, parhez, farmakologik terapiya) ko‘rib chiqiladi. Maqola nefrolitiazning global va mintaqaviy epidemiologiyasiga, shuningdek, O‘zbekiston va Markaziy Osiyodagi dolzarb muammolarga asoslangan holda tayyorlangan. Profilaktika choralarining samaradorligi xalqaro yo‘riqnomalar (AUA, EAU) va so‘nggi ilmiy tadqiqotlar asosida baholanadi.