QADIMGI MIGRATSIYALARNING USTURUSHONA IJTIMOIY IQTISODIY HAYOTIGA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada qadimgi migratsion jarayonlarning Usturushona ijtimoiy-iqtisodiy hayotiga ko‘rsatgan ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqotda arxeologik topilmalar, yozma manbalar va zamonaviy ilmiy adabiyotlar asosida mintaqadagi aholi ko‘chishlarining dehqonchilik, hunarmandchilik, savdo-sotiq va madaniy hayotga qanday ta’sir qilgani o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Usturushonaga turli davrlardan ko‘chib kelgan aholining madaniy integratsiyasi mintaqaning iqtisodiy taraqqiyotida muhim omil bo‘lgan, sug‘orma dehqonchilik tizimlarining rivojlanishi va Buyuk Ipak yo‘li savdosidagi faol ishtirok aynan migratsion jarayonlar bilan chambarchas bog‘liq bo‘lgan.