INKLYUZIV TA’LIMDA AUTIZM SINDROMLI BOLALARDA NUTQNI RIVOJLANTIRISHDA MULTIMODAL YONDASHUVNING ROLI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada inklyuziv ta’lim sharoitida autizm spektr buzilishi (ASB) bo‘lgan bolalarda nutqni rivojlantirish jarayonida multimodal yondashuvning ahamiyati va samaradorligi yoritiladi. Tadqiqotda multimodal yondashuvning mohiyati — ya’ni vizual, eshitish, kinestetik, taktil va raqamli vositalarni uyg‘un holda qo‘llash orqali bolalarning nutqiy faolligini oshirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada autizmli bolalarda nutq rivojlanishining o‘ziga xos jihatlari, kommunikativ qiyinchiliklar va ularni bartaraf etishda integrativ pedagogik-uslubiy yondashuvlarning roli ilmiy-nazariy manbalar asosida ochib berilgan. Shuningdek, inklyuziv sinf sharoitida multimodal texnologiyalar asosida tashkil etilgan logopedik va pedagogik mashg‘ulotlarning ijobiy ta’siri, ularning ijtimoiy moslashuv hamda muloqot ko‘nikmalarini shakllantirishdagi o‘rni asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari multimodal yondashuv autizm spektrli bolalarda nutqni rivojlantirishda samarali vosita bo‘lib, ularning ta’lim jarayonidagi faol ishtirokini ta’minlashga xizmat qilishini ko‘rsatadi.