ZAMONBOBO KO‘LINING EKOLOGIK HOLATI: BIOLOGIK XILMA-XILLIK VA ANTROPOGEN BOSIM DARAJASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada Buxoro viloyatidagi Zamonbobo ko‘lining ekologik holati atroflicha o‘rganildi. Tadqiqot jarayonida ko‘lning suv sifati, biologik xilma-xillik darajasi, shuningdek antropogen omillar — qishloq xo‘jaligi chiqindilari, drenaj suvlari ta’siri va dam olish faoliyati natijasida yuzaga kelayotgan bosimlar tahlil qilindi. Olingan natijalar asosida suv sifati indekslari, fitoplankton va zooplankton turlari, baliq populyatsiyasi bo‘yicha statistik ko‘rsatkichlar taqdim etildi. Tadqiqot Buxoro viloyatining iqlim-geografik xususiyati, suv mobilizatsiyasi va ekologik muvozanatning saqlanishi nuqtai nazaridan muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi. Natijalar asosida ekologik monitoringni kuchaytirish va cheklovlar joriy etish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi.