STRESS GARMONLARI VA ULARNING ORGANZMGA FIZIOLOGIK TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada stress tushunchasi va stress holatida organizmda yuzaga keladigan gormonal o‘zgarishlar fiziologik jihatdan tahlil qilingan. Stressga javob reaksiyalarida asosiy rol o‘ynovchi adrenalin, noradrenalin va kortizol gormonlarining ajralishi, ularning yurak-qon tomir, nafas olish, metabolik va immun tizimlariga ta’siri yoritilgan. Qisqa muddatli stressning moslashuvchan ahamiyati hamda uzoq davom etuvchi, surunkali stressning organizm uchun salbiy oqibatlari ko‘rsatib berilgan. Stress gormonlarining fiziologik mexanizmlarini o‘rganish stress bilan bog‘liq kasalliklarning oldini olish va samarali davolash usullarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.