BOLALAR PSIXOLOGIYASINING BOSHQA FANLAR BILAN ALOQASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada bolalar psixologiyasining boshqa fanlar bilan uzviy aloqasi, uning zamonaviy ilmiy yo‘nalish sifatida shakllanishi va rivojlanish jarayonlari tahlil qilinadi. Bolalar psixologiyasi bolalarning ruhiy rivojlanishi, xulqatvori, idrok, xotira, diqqat va tafakkur jarayonlarini o‘rganadi. Biroq bu jarayonlarni to‘liq tushunish uchun psixologiya boshqa ko‘plab fanlar bilan hamkorlik qiladi. Ushbu maqolada pedagogika, fiziologiya, nevrologiya, sotsiologiya, antropologiya, lingvistika kabi fanlarning bolalar psixologiyasi bilan o‘zaro aloqadorligi ilmiy asosda bayon etiladi. Har bir fan bolalarning rivojlanishida turli yo‘nalishlarda yordam beradi: pedagogika tarbiyaviy muhitni belgilasa, fiziologiya — miya va nerv tizimining rivojlanishini, lingvistika — nutq shakllanishini, sotsiologiya esa bola ijtimoiylashuvini o‘rganadi. Ushbu fanlararo integratsiya bolalarda ruhiy jarayonlarning mukammal tahlil qilinishi va amaliyotda to‘g‘ri yondashuvlarni qo‘llash imkonini beradi. Maqola yakunida bolalar psixologiyasining boshqa fanlar bilan bog‘liqligi ilmiy-amaliy jihatdan muhim ekanligi va ushbu aloqalar kelajakda yanada rivojlanishi ta’kidlanadi.