ERTA YOSHDAGI BOLALARDA ICHAK INFEKSIYALARIDAN KEYIN RIVOJLANUVCHI LAKTAZA YETISHMOVCHILIGINI TAXLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada erta yoshdagi bolalarda ichak infeksiyalaridan so‘ng rivojlanadigan ikkilamchi laktaza yetishmovchiligining klinik va patofiziologik jihatlari tahlil qilinadi. Ichak shilliq qavatining infeksion zararlanishi natijasida laktaza fermenti faolligining pasayishi kuzatilib, bu holat sut shakarining parchalanmasligi va oshqozon-ichak tizimida funksional buzilishlarga olib keladi. Maqolada laktaza yetishmovchiligining rivojlanish mexanizmlari, asosiy klinik belgilari, tashxislash usullari hamda parhez va davo tamoyillari yoritilgan. Tadqiqot natijalari bolalarda ichak infeksiyalaridan keyingi asoratlarni erta aniqlash va samarali davolash muhimligini ko‘rsatadi.